Een toegangscontrolesysteem? Dit zijn de mogelijkheden
Toegangsbeheer bevordert de veiligheid van u en uw werknemers. U bepaalt namelijk zelf wie er toegang heeft tot bepaalde ruimtes en wie niet. Voor veel bedrijven is het belangrijk om precies te weten wie, waar en wanneer naar binnen mag. Met een toegangscontrolesysteem beheert u de toegangsrechten en is het altijd inzichtelijk wie er op welk tijdstip in een ruimte aanwezig is. In dit blog vertellen wij u graag meer over toegangsbeheer en de mogelijkheden op het gebied van een toegangscontrolesysteem.
Toegangsbeheer is een combinatie van afspraken en een toegangscontrolesysteem. Het is een proces dat wordt gebruikt om de toegang tot o.a. gebouwen, ruimtes en andere beveiligde gebieden te beheren. Op het gebied van toegangsbeheer is veel mogelijk. Zo zijn er verschillende vormen van elektronische toegangscontrole. Maar ook biometrische toegangscontrole en RFID toegangscontrole behoren tot de mogelijkheden. Vaak is het mogelijk om een toegangscontrolesysteem toe te passen op de huidige deursloten, waardoor toegangsbeheer snel gerealiseerd kan worden.
Biometrische toegangscontrole
Biometrische toegangscontrole is een toegangscontrolesysteem waarbij u de minste kans op fraude heeft. Met biometrische toegangscontrole wordt namelijk toegang gegeven op basis van unieke gegevens, zoals een vingerafdruk, handscan of op basis van gezichtsherkenning. De kans dat een onbevoegd persoon binnenkomt is hierdoor minimaal.
Hoe dit werkt? Door middel van een infraroodsensor worden unieke patronen van een vinger, hand of gezicht zichtbaar en vastgelegd. Wordt het patroon herkend? Dan wordt er toegang verleend aan de betreffende persoon.
RFID toegangscontrole
Met RFID toegangscontrole wordt een chip met een identificatiecode op afstand uitgelezen via radiosignalen. Voor dit toegangscontrolesysteem is een RFID reader of kaartlezer nodig met bijbehorende software.
Een druppel, kaart of tag wordt gelezen wanneer deze in de buurt van de RFID reader komt. Vervolgens wordt op basis van de informatie die op de chip staat toegang verleend of niet. Het
voordeel van RFID toegangscontrole is dat een druppel of tag niet langs een scanner hoeft worden gehaald, waardoor de doorstroom soepel blijft verlopen. Daarnaast is het ook mogelijk om dit toegangscontrolesysteem uit te breiden. Denk aan het inloggen op een netwerk met RFID of het contactloos betalen.
NFC
NFC is vergelijkbaar met RFID. Bij NFC wordt gebruik gemaakt van het unieke ID-nummer in een mobiele telefoon. Deze zit tegenwoordig bijna altijd standaard in de simkaart van een telefoon. Het voordeel van NFC is dat bijna iedereen zijn of haar telefoon de hele dag door bij heeft. Dit toegangscontrolesysteem maakt het mogelijk om toegang te krijgen tot een bepaalde ruimte met een eigen mobiele telefoon.
Andere vormen van elektronische toegangscontrole
Naast biometrische en RFID toegangscontrole zijn er natuurlijk nog een hoop andere mogelijkheden, zoals een codeslot of een kaartlezer.
Codeklavier als toegangscontrolesysteem
Een populair toegangscontrolesysteem is het codeslot. Een codeslot wordt ook wel een codeklavier genoemd. Het voordeel van een codeklavier is dat toegangspassen of sleutels niet nodig zijn. Het is alleen belangrijk dat iedereen die toegang heeft tot de beveiligde ruimte de code onthoudt.
Een kaartlezer als toegangscontrolesysteem
Voornamelijk in hotels wordt een toegangscontrolesysteem met een kaartlezer gebruikt om gasten toegang te geven tot hun hotelkamer. Door een pasje voor de lezer te houden wordt eenvoudig toegang verleend tot een ruimte. Daarnaast is het mogelijk om dit toegangscontrolesysteem uit te breiden met een combinatie met een codeslot of een vorm van biometrische toegangscontrole.
Een receptiedienst
Toegangsbeheer en dus het beheersen van toegangsstromen binnen een gebouw hoeft niet altijd door middel van elektronische toegangscontrole. Heeft u een receptie in uw pand? Zorg er dan voor dat er altijd iemand achter de receptie zit. Een receptioniste kan namelijk alle bezoekers ontvangen en identificeren. Zo voorkomt u dat een onbevoegd persoon uw pand betreedt. Heeft u zelf geen receptioniste? Dan is het ook mogelijk om een receptiedienst in te huren.
Objectbeveiliging
Naast elektrische toegangscontrole en een receptiedienst zorgt objectbeveiliging ook voor een goede toegangscontrole. Objectbeveiliging is namelijk de beveiliging van objecten als gebouwen en bedrijfspanden door goed opgeleide beveiligers. Onderdelen als bezoekersregistratie, de autorisatie van toegangspassen en visitatie van binnenkomende goederen vallen onder objectbeveiliging. Maar ook het uitlezen van beveiligingscamera’s is een onderdeel hiervan.
Vragen over een toegangscontrolesysteem?
Heeft u vragen over een toegangscontrolesysteem? Of wilt u meer informatie over de mogelijkheden voor uw bedrijf? Neem dan contact met ons op. Bij FSS Security zijn wij u graag van dienst. Ook wanneer u meer wilt weten over de verschillende diensten die wij bieden zoals mobiele surveillance en het geven van beveiligingsadvies. Met meer dan 25 jaar ervaring op het gebied van beveiliging, bieden wij namelijk een oplossing voor iedere situatie.